Baklava pistaatsiapähklitega

Tainas:
400g jahu
6 g jahu
230 g vett 50 C
30 ml oliiviõli
maisitärklist rullimiseks
Sega jahu, sool ja vesi köögikombainis madalal kiirusel. Kohe kui komponendid hakkavad oma vahel kokku, vala peene joana juurde oliiviõli. Sega, kuni tainas on ütlane. Jäta seisma ja lükka kausi seintel olev tainas keskele. Keera köögikombain keskmisele kiirusele ja töötle tainast vel 3-4 min. Tõsta tainas tärklisega üle puistatud tööpinnale ja tee sellest pall. Kaalu 60 g pallid, raputa peale maisitärklist ja kata toidukilega. Jäta seisma umbes 30 minutiks.
Täidis:
400 g pistaatsiapähkleid
60 g suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
140 g võid
Siirup:
250 g mett
80 g suhkrut
1 laimi riivitud koor
1 kaneelikoor
2 nelki
Valmista siirup. Pane 160 ml vett paksupõhjalisse kastrulisse koos mee, suhkru, laimikoore ja vürtsidega. Kuumuta madalal kuumusel, kuni suhkur on sulanud, seejärel lase umbes 20 min tasasel kuumusel keeda, kuni on paksenenud. Hoia soojas, kuid ära keeda enam.
Pane vormi põhja küpsetuspaber. Rulli tainatükid vormi suuruselt lahti või lõika parajaks. Tainas peab olema nii õhukeseks rullitud, et paistab läbi.


Purusta pistaatsiad koos kaneeli ja suhkruga peeneks (mitte päris pulbriks) või haki noaga.
Soojenda ahi 170 C. Määri 6 kihti filotainas mõlemalt poolt võiga ning pane üksteise peale vormi. Kata ½ pistaatsiapähklitega. Pähklite peale pane 4 lehte võiga määritud filotainast, seejärel ülejäänud pistaatsiapähklid ning kõige peale viimased 6 lehte filotainast. Lõika väga terava noaga väga terava noaga rombikujulisteks tükkideks nii, et läbi oleksid lõigatud kõik kihid.

Küpseta 15 min, seejärel keera kuumus 150 C peale ja küpseta veel 30 min. Lase jahtuda 15 min ning vala peale siirup. Parima tulemuse saamiseks lase 12-24 h külmkapis tõmmata.